пʼятницю, 3 травня 2019 р.

як виглядали Баришівські парафіяни у XVIII столітті

   Звичайно, такий розкішний вигляд мали не всі баришівські віряни. Переяславський полковник Семен Іванович Сулима і його дружина Параскева Василівна були найвпливовішими, а можливо і найбагатшими людьми в Баришівці в середині XVIII століття. Подружжя ходило  молитися, у неділі і свята, до церкви Різдва Богородиці - найстарішої Баришівської парафії. 

1 коментар:

  1. Шановні Автори.
    А чи не збереглося старих будинків-хат у Баришівці?
    Мене цікавить регіональна старовина. Я художник, і збираю ЛОКАЛЬНІ декоративні архітектурні форми (не кажучи вже про "загальні"). Яким би старим чи "обтрухлим" або "зіпсованим перебудовами" - не був старий будинок - будь ласка, чи не могли б Ви надіслати мені світлини таких? В ідеалі - світлина КРУПНИМ ПЛАНОМ (Інакше я просто не роздивлюся) БУДЬ-ЯКОГО художньо вирізаного: 1. "наличника" (тобто ЛИШТВИ)вікон чи дверей), 2. Різьблених дощок попід карнизами. 3. Стовпів ганку або паркана. 4. Форма воріт - будь-якої, навіть найпростішої (круглої, трикутної) крім звичайної прямокутної. 5. будь-які фігурні завершення (набалдашники) стовпів.
    Я б іще спитав про старовині меблі (столи, жердки, мисники скрині, їхні розписи та окуття) - але, щиро кажучи, вже не сподіваюся, що щось таке заціліло... Чи не посприяли б ви мені? Будь ласка, Пишіть на мою е-пошту.

    ВідповістиВидалити